Copyright © Nagy Zoltán 2021. - Minden jog fenntartva!
1
Glutamin, egy nélkülözhetetlen
aminosav
Nagy Zoltán
alkalmazott táplálkozástudományi szakértő, étrendkiegészítő specialista
Lektor: dr. Báthory Gábor
Mi is az a glutamin és miért van rá szükség?
Sokszor meglepődöm és csodálattal tekintek az emberi testre, magára az életre és arra, hogy egyes
tápanyagok vagy táplálékkiegészítőként kapható anyagok milyen apró mennyiségben is képesek
pozitív élettani szerepet játszani az egészségünkben. Gondoljunk csak a vitaminokra vagy ásványi
anyagokra és egy átlag 70-80 kilogrammos felnőtt emberre.
Különösen igaz ez, amikor az esszenciális vagy fél-esszenciális aminosavak és azok pozitív hatásai
kerülnek terítékre. A legmegdöbbentőbb hatásai egy félig esszenciális aminosavnak, az L-glutaminnak
vannak, így nem véletlenül nevezik az aminosavak királyának is.
Az L-glutamin nevében szereplő L-betű az aminosav térszerkezetére utal. A fehérjéket felépítő
aminosavak többségének (a glicin kivételével) ugyanis két tükörképi módosulata létezik, amelyek közül
az L-módosulat a természetes forma, és amely az L-sorozatbeli tejsavnak megfelelő térszerkezetű. A
Copyright © Nagy Zoltán 2021. - Minden jog fenntartva!
2
következőkben nem mindig fogjuk az L előtagot a glutamin neve előtt kiírni, de összeállításunk
értelemszerűen mindig a természetesnek tekinthető L-formára vonatkozik.
Mivel a legtöbbet jelenleg a sporttal és a sport táplálékkiegészítőkkel foglalkozom, így a pozitív
biológiai előnyöket elsődlegesen a sport szempontból szoktam megközelíteni, azonban a glutamin
még egy hétköznapi, nem sportoló ember számára is (aki esetleg még valami a mai világban sajnos
nem annyira szokatlan civilizációs betegségben is szenved) rengeteg jótékony hatást tud felmutatni.
A társadalom a glutamint főként a növekedést és az izomregenerációt támogató
táplálékkiegészítőként ismeri. A piacon ezért önálló aminosav készítményként is megtalálhatjuk,
amely por vagy tabletta formában is megvásárolható. Rengeteg gyártó ráadásul fehérjeitalainak
összetételét glutamin hozzáadásával javítja fel. A glutamin ugyanis támogathatja a sportok
egészségét és immunrendszerét, enyhítheti az izomfájdalmakat, javítja a hormonok termelését,
hidratálja az izomsejteket és a glikogéntartalékokat is megnöveli.
Szervezetünkben a legjelentősebb glutaminterme szövet az izomszövet, az összes glutamin mintegy
90%-át ez állítja elő. Kisebb mennyiségben ugyan a tüdő és az agy is termel glutamint, illetve a
szervezet valamennyi sejtje rendelkezik glutamin szintetáz enzimmel, tehát a legtöbb szövettípus
képes maga is előállítani ezt az aminosavat, hogy aztán felhasználja vagy a vérbe juttassa, tömegénél
fogva azonban mégis főként a vázizomzat sejtjeire hárul az endogén glutamintermelés. A májsejtek a
szervezet anyagcsere-szükségletének megfelelően glutamintermelőként és fogyasztóként is
működhetnek, azaz inkább szabályozó szerepük van. (Mohamed és munkatársai, 2014). Szervezetünk
endogén glutamin termelése (izotóp technikákkal meghatározva) 40-80g/24 óra.
A glutamin a fehérjealkotó aminosavak egyike, és feltételesen az esszenciális aminosavak közé is
tartozik. Ez azt jelenti, hogy normál rülmények között a szervezetünk is képes előállítani, de
bizonyos esetekben a táplálékkal vagy különböző étrendkiegészítőkkel történő nagyobb mennyisé
bevitele szükséges.
Ahogy korábban már szó volt róla a glutamin termelése főként a vázizomzatban megy végbe, és a
raktározott glutamin mintegy 60 %-a is az izomszövetekben található. Innen szállítja tovább a vér az
egyes szervekig, amelyek felhasználják. Közéjük tartoznak a vesék, a máj és vékonybél is (Mohamed
és munkatársai, 2014).
A glutamin több anyagcserefolyamatban vesz részt, mint bármely más aminosav. Koncentrációja a
sejtekben kb. négyszer magasabb, mint a vérplazmában. A keringő glutamin mintegy 50%-a
energiahordozóként kerül felhasználásra és oxidálódik, 10-20%-ot a glükogenezishez használunk fel, a
maradékot pedig a fehérjeszintézishez. Ellenállásos edzés esetén a glutamin felvétele az izmokban a
legintenzívebb. A testépítők többek között ezért is használnak folyamatosan glutamint.
L-glutamin szemi-esszenciális: pl. stressz ér a böjt alatt, intenzív sporttevékenységek, vagy májcirrózis
és más súlyos betegségek során, súlyos fertőzések esetén könnyen felmerülhet a hiánya. A
glutaminnal dúsított parenterális tápláló infúzió nagy előnynek bizonyult az intenzív osztályokon.
Tanulmányok azt mutatják, hogy az L-glutaminnal történő étrendkiegészítés számos betegség során
életet menthet.
Az L-glutamin számos anyagcsere folyamatban vesz részt, beleértve a sav-bázis egyensúlyt, a fehérje,
zsír és szénhidrátok metabolizmusát, a sejttérfogat szabályozását, az antioxidáns glutation
termelését, valamint a katabolizmus és az anabolizmus közötti egyensúly szabályozását. Ezen kívül
fontos szubsztrátja a gyorsan osztódó sejteknek, például a bélnyálkahártyának és az immunsejteknek
is. Ezért a sebgyógyulásban és az izomépítésben kulcsfontosságú tápanyagnak kell tekinteni.