Copyright © Nagy Zoltán 2021. - Minden jog fenntartva!
1
Glutamin, egy nélkülözhetetlen
aminosav
Nagy Zoltán
alkalmazott táplálkozástudományi szakértő, étrendkiegészítő specialista
Lektor: dr. Báthory Gábor
Mi is az a glutamin és miért van rá szükség?
Sokszor meglepődöm és csodálattal tekintek az emberi testre, magára az életre és arra, hogy egyes
tápanyagok vagy táplálékkiegészítőként kapható anyagok milyen apró mennyiségben is képesek
pozitív élettani szerepet játszani az egészségünkben. Gondoljunk csak a vitaminokra vagy ásványi
anyagokra és egy átlag 70-80 kilogrammos felnőtt emberre.
Különösen igaz ez, amikor az esszenciális vagy fél-esszenciális aminosavak és azok pozitív hatásai
kerülnek terítékre. A legmegdöbbentőbb hatásai egy félig esszenciális aminosavnak, az L-glutaminnak
vannak, így nem véletlenül nevezik az aminosavak királyának is.
Az L-glutamin nevében szereplő L-betű az aminosav térszerkezetére utal. A fehérjéket felépítő
aminosavak többségének (a glicin kivételével) ugyanis két tükörképi módosulata létezik, amelyek közül
az L-módosulat a természetes forma, és amely az L-sorozatbeli tejsavnak megfelelő térszerkezetű. A
Copyright © Nagy Zoltán 2021. - Minden jog fenntartva!
2
következőkben nem mindig fogjuk az L előtagot a glutamin neve előtt kiírni, de összeállításunk
értelemszerűen mindig a természetesnek tekinthető L-formára vonatkozik.
Mivel a legtöbbet jelenleg a sporttal és a sport táplálékkiegészítőkkel foglalkozom, így a pozitív
biológiai előnyöket elsődlegesen a sport szempontból szoktam megközelíteni, azonban a glutamin
még egy hétköznapi, nem sportoló ember számára is (aki esetleg még valami a mai világban sajnos
nem annyira szokatlan civilizációs betegségben is szenved) rengeteg jótékony hatást tud felmutatni.
A társadalom a glutamint főként a növekedést és az izomregenerációt támogató
táplálékkiegészítőként ismeri. A piacon ezért önálló aminosav készítményként is megtalálhatjuk,
amely por vagy tabletta formában is megvásárolható. Rengeteg gyártó ráadásul fehérjeitalainak
összetételét glutamin hozzáadásával javítja fel. A glutamin ugyanis támogathatja a sportok
egészségét és immunrendszerét, enyhítheti az izomfájdalmakat, javítja a hormonok termelését,
hidratálja az izomsejteket és a glikogéntartalékokat is megnöveli.
Szervezetünkben a legjelentősebb glutaminterme szövet az izomszövet, az összes glutamin mintegy
90%-át ez állítja elő. Kisebb mennyiségben ugyan a tüdő és az agy is termel glutamint, illetve a
szervezet valamennyi sejtje rendelkezik glutamin szintetáz enzimmel, tehát a legtöbb szövettípus
képes maga is előállítani ezt az aminosavat, hogy aztán felhasználja vagy a vérbe juttassa, tömegénél
fogva azonban mégis főként a vázizomzat sejtjeire hárul az endogén glutamintermelés. A májsejtek a
szervezet anyagcsere-szükségletének megfelelően glutamintermelőként és fogyasztóként is
működhetnek, azaz inkább szabályozó szerepük van. (Mohamed és munkatársai, 2014). Szervezetünk
endogén glutamin termelése (izotóp technikákkal meghatározva) 40-80g/24 óra.
A glutamin a fehérjealkotó aminosavak egyike, és feltételesen az esszenciális aminosavak közé is
tartozik. Ez azt jelenti, hogy normál rülmények között a szervezetünk is képes előállítani, de
bizonyos esetekben a táplálékkal vagy különböző étrendkiegészítőkkel történő nagyobb mennyisé
bevitele szükséges.
Ahogy korábban már szó volt róla a glutamin termelése főként a vázizomzatban megy végbe, és a
raktározott glutamin mintegy 60 %-a is az izomszövetekben található. Innen szállítja tovább a vér az
egyes szervekig, amelyek felhasználják. Közéjük tartoznak a vesék, a máj és vékonybél is (Mohamed
és munkatársai, 2014).
A glutamin több anyagcserefolyamatban vesz részt, mint bármely más aminosav. Koncentrációja a
sejtekben kb. négyszer magasabb, mint a vérplazmában. A keringő glutamin mintegy 50%-a
energiahordozóként kerül felhasználásra és oxidálódik, 10-20%-ot a glükogenezishez használunk fel, a
maradékot pedig a fehérjeszintézishez. Ellenállásos edzés esetén a glutamin felvétele az izmokban a
legintenzívebb. A testépítők többek között ezért is használnak folyamatosan glutamint.
L-glutamin szemi-esszenciális: pl. stressz ér a böjt alatt, intenzív sporttevékenységek, vagy májcirrózis
és más súlyos betegségek során, súlyos fertőzések esetén könnyen felmerülhet a hiánya. A
glutaminnal dúsított parenterális tápláló infúzió nagy előnynek bizonyult az intenzív osztályokon.
Tanulmányok azt mutatják, hogy az L-glutaminnal történő étrendkiegészítés számos betegség során
életet menthet.
Az L-glutamin számos anyagcsere folyamatban vesz részt, beleértve a sav-bázis egyensúlyt, a fehérje,
zsír és szénhidrátok metabolizmusát, a sejttérfogat szabályozását, az antioxidáns glutation
termelését, valamint a katabolizmus és az anabolizmus közötti egyensúly szabályozását. Ezen kívül
fontos szubsztrátja a gyorsan osztódó sejteknek, például a bélnyálkahártyának és az immunsejteknek
is. Ezért a sebgyógyulásban és az izomépítésben kulcsfontosságú tápanyagnak kell tekinteni.
Copyright © Nagy Zoltán 2021. - Minden jog fenntartva!
3
A glutamin az aminosavak között ritka kivétel, mivel két aminocsoportja van. Emiatt a glutamin
központi szerepet játszik az aminosav anyagcserében: az összes többi aminosav a glutaminsavon
(glutamát) keresztül képződik. A glutaminsav és a glutamin könnyen átalakítható egymásba. A
glutamin számos nem esszenciális aminosavunk képzésében is részt vesz. Ezek a folyamatok a
mitokondriumok belsejében zajlanak le. Ezért is használunk sokkal több glutamint, mint egyéb
aminosavat, hiszen a glutamin utánpótlás egyben komplex aminosav pótlást is jelent.
Az L-glutamin (a glutaminsav félamidja) az L-glutaminsavból az ún. glutamin-szintetáz enzim
segítségével termelődik. Ennél a folyamatnál a sejt energiát, adenozintrifoszfátot (ATP-t) használ fel.
Glutaminból nukleinsavak, DNS építőanyagok (purinok, pirimidin), amino-glükóz vegyületek,
hormonok és koenzimek is szintetizálhatók.
A glutaminsav egy amino-csoportot és két karboxil-csoportot tartalmaz. Elsősorban a központi
idegrendszerben van jelentős élettani szerepe, de egyes gyógyszerek kiindulási előanyagaként a
gyógyszeriparban is felhasználják. A legtöbb fehérjében nagy mennyiségben fordul elő, amelyek közül
kiemelkedő a búzafehérje, több mint 30%-os glutaminsav-tartalmával. A szója- és
kukoricafehérjékben a glutaminsav mintegy 20%-ban található.
Copyright © Nagy Zoltán 2021. - Minden jog fenntartva!
4
A múltban a glutamint főként az égési sérülések és a vágások gyógyítására használták,
manapság pedig olyan erősen leromlott állapotú betegek gyógyításánál javasolják, akiknél az
izomtömeg drasztikus vesztése történik vagy történt (pl. HIV). Elvileg a daganatos betegek
felerősítésére is használható lenne, azonban mivel a rákos sejtek is nagymennyiségben képesek a
növekedésükhöz felhasználni, amit ilyenkor gátolni kellene, így ilyenkor inkább egyes analógjai (DON,
azaszerin) jöhetnek számításba, mint daganatellenes szerek.
A glutamin forrásai
A magas fehérjetartalmú élelmiszerekben, tehát főként a húsban és az állati eredetű termékekben,
nagymennyiségű glutamint találunk. A szarvasmarha, csirke és a bárányhús a leggazdagabb glutamin
források. Továbbá megtalálható a tengeri halakban, közülük is főként a lazacban. A glutaminban
gazdag élelmiszerek közé tartozik többek között még a tej, tejtermékek és a tojás is. A növényi
táplálékok közül főként a mogyorófélékben, káposztában, vagy a babban is megtalálható.
Általában az emberi test képes annyi glutamint termelni, mely a saját igényeit kielégíti, illetve a
szükségletünk legtöbbször megfelelő mennyiségű és minőségű étel elfogyasztásával könnyen
biztosítható. Vannak azonban olyan szituációk, amikor a pótlás egészségünk miatt nélkülözhetetlen.
A glutamin hiánya főként a vegetáriánusokat, vegánokat, és azokat az embereket érinti, akik alacsony
fehérjetartalmú ételeket fogyasztanak, valamint azokat, akik rendszeresen nagy állóképességet
igénylő sportot, vagy nagy intenzitású edzéseket végeznek. Az említett csoportokba tartozóknak
ezért érdemes lehet megfontolniuk a glutamin bevitelének megnövelését.
A glutamin legfontosabb funkciói
Még a teljesség igénye nélkül felsorolva is látványos, hogy mennyi mindenben tudjuk ezt az
aminosavat alkalmazni:
- energiaellátás
- ammónia detoxikáció és nitrogén szállítás
- immunrendszer erősítése
- diabétesz és elhízás kezelése
- sav-bázis egyensúly
- fehérjeszintézis
- neurotranszmitter szintézis
- glutation termelés
- DNS szintézis
- sebgyógyulás
- áteresztő bél szindróma és gyulladásos betegségek
- izomregenerációt támogatja
- javítja az agyműködést és a kognitív funkciókat
- leromlott állapotú betegeknél javítja a nitrogén egyensúlyt
- sportsérülés alatt meggátolja a BCAA aminosavak szintjének csökkenését
- óvja a szívet az infarktus vagy az operáció alatt
- meggátolja a máj elzsírosodását (nem alkoholos eredetű zsírmáj esetéről beszélve)
- támogatja az operáció utáni felépülést
Copyright © Nagy Zoltán 2021. - Minden jog fenntartva!
5
Mindezen multifunkciós felhasználás mellett úgy tűnik, hogy a glutaminnak még magasabb dózisok
használata során sincsenek mellékhatásai. Kivéve persze, ha esetleg olyan terméket választunk a
boltok polcairól, amik ízesítettek, esetleg valamilyen édesítőszert használnak a gyártók ami egyéni
szempontból nem tolerálható, úgy egy biztonságos kiegészítőről beszélhetünk. Még napi folyamatos
40 grammos szedés esetén sem tapasztaltak mellékhatásokat, azonban várandós és szoptató nőknek,
májcirrózisos betegeknek vagy májbetegeknek a szedése nem ajánlható. Bizonyos mentális
betegségekben szintén nem szokták ajánlani a fogyasztását.
A glutamin hiányának okai
A glutaminhiány leggyakoribb oka a fehérjehiányos étkezés, vagy - mint korábban is szó volt róla - a
vegán étrend esetében is hiányállapot léphet fel, illetve az intenzív sportolás is kiváltó tényező lehet.
Nem véletlenül szerepel minden sporttáplálék-kiegészítő gyártó portfóliójában számos glutamin
tartalmú étrendkiegészítő. Általában BCAA vagy más esszenciális aminosavak társaságában található
meg a termékekben, amik sportolói szempontból többrétű felhasználást tesznek lehetővé. Mivel
intenzív sporttevékenység során először a glutamin szintje kezd el csökkenni, így egy-egy tanácsadás
alkalmával a sportolóknak teljesítményük javításához, a mikrotápanyag pótlás mellett, elsődlegesen a
glutamint szoktam ajánlani. Igaz, hogy a köztudatban talán a BCAA aminosavak jobban elterjedtek,
hiszen izomtömegünk 30%-át adják és konkrétan az izomban metabolizálódnak, azonban élettani
szempontból sokkal többet profitálhatunk egy glutaminos kiegészítő vagy esetleg egy olyan termék
választásával, ami mindkét típust tartalmazza (BCAA + Glutamin).
A glutamin hiány másik gyakori oka valamilyen komolyabb betegség lehet, aminek hatására a testünk
a glutamin raktárakat fogja felhasználni, illetve a saját glutamin termelésünk már nem lesz elegendő
a szükségletek kielégítésére. Olyan esetekről van szó, amik minden modern nyugati ember életében
könnyen előfordulhatnak, reméljük minél ritkábban vagy egyáltalán nem. Csupán pár példa:
- extrém stressz
- trauma
- komolyabb fertőzés
- nagyon intenzív edzés/verseny
- immunbetegségek, mint a HIV/AIDS
- krónikus emésztési problémák
- alacsony fehérjetartalmú diéta
A glutamin ajánlott napi mennyisége
A szakirodalom a legalább napi 5 g-os adagolást javasolja. Bizonyos immuneredetű betegségek
esetében, mint pl. a HIV fertőzötteknél a napi 8-40 g-os dózis sem ritka ajánlás. Sportolóknak még
nem sikerült egy egységes napi beviteli ajánlott értéket megállapítani, így sokszor csak ráhagyásos
alapon fogyasztják. Általános ajánlás szokott lenni a napi 2x10 gramm. Ha sportolói szempontból
kellene ajánlást tenni, akkor a kardinális időpontok az edzés előtti, edzés közbeni és edzés utáni
időpontok lennének, de a lefekvés előtti bevitelnek is vannak pozitív előnyei. A glutamin fogyasztás
Copyright © Nagy Zoltán 2021. - Minden jog fenntartva!
6
mellett érdemes egy B komplexet is beiktatni a kiegészítők közé, hiszen a B vitaminok nagyban
hozzájárulnak az aminosavak termeléséhez és anyagcseréjéhez.
Vannak-e negatív hatásai?
Mindezen dolgok olvasása után az olvasóban feltámadhat a gyanakvás, hogy vajon vannak-e,
lehetnek-e a fokozott glutamin bevitelnek káros, illetve nemkívánt mellékhatásai? Az első kérdés, ami
így megfogalmazódhat bennünk, hogy a fokozott bevitel nem vezet-e túl magas vérszinthez vagy a
saját glutamintermelés csökkenéséhez? Ezzel kapcsolatosan hírt mondhatunk. A kutatások szerint
a glutamin plazmakoncentrációját a táplálékkiegészítővel történő bevitel nem emeli, továbbá a
természetes termelés sem csökken. Kritikus állapotú betegekben végzett vizsgálatok alapján szintén
nem áll fenn olyan feedback mechanizmus, ami szerint a kívülről bevitt glutamin visszaszorítaná az
endogén termelést (Wernerman, 2008).
A glutaminnal kapcsolatban az egyik problémát az okozhatja, hogy a vékonybélben az izom aminosav-
katabolizmusból származó glutamin, és a tápanyagokból felszívódott glutamin is citrullinná (egy az
arginin szintéziséhez szükséges aminosavvá) tud átalakulni. A citrullin a véráramon keresztül eljut a
különböszövetekbe, amelyek azt felhasználhatják. Csakhogy ismertté vált, hogy ha egyes szöveti
fehérjékben több citrullin van (citrullináció), akkor nagyobb eséllyel termelődhet ellenük autoimmun
ellenanyag, aminek az arra genetikai hajlammal rendelkezőknél többféle lépésen keresztül akár
autoimmun gyulladás (pl. rheumaoid arthritis) is lehet az eredménye (Szekanecz, 2010).
Úgy tűnik, hogy a glutaminnal kapcsolatban a másik problémát az úgynevezett glutaminolízis jelenti.
Ez az a folyamat, amikor a glutamin először glutamáttá majd α-ketoglutársavvá alakul, azután pedig
belép a citrátkörbe, és ott végül lebomlik. A glutamin tehát az α-ketoglutársav szintjén be tud lépni a
citrátkörbe (mivel a szénváza maga az α-ketoglutársav), és így energiát szolgáltat (meg ammóniát),
vagy zsír formájában raktározódik. Megemelkedett glutaminolízis esetén egyrész csökken a glutamin
vérszintje, ami szív érrendszeri betegségek esetén önmagában is kedvezőtlen hatású, másfelől a
glutamin a lebontásából származó anyagcseretermékek, illetve beinduló káros anyagcsere-utak
szintén ronthatják a szív- és érrendszer állapotát (Durante, 2019).
A fokozott glutaminbevitel további kedvezőtlen hatása a szervezet fokozott ammónia terhelése lehet,
ami egyébként a túl magas fehérjefogyasztásnál is megfigyelhető. A szervezet fehérjeállományának
nagy része folyamatosan megújul, a fehérjék lebomlanak és újra szintetizálódnak. Átlagos, felnőtt
emberben a napi fehérjelebomlás 200-350g között van. Az ebből származó aminosavak legnagyobb
része visszaépül a fehérjékbe. Naponta kb. 50g lebomlott fehérjéből keletkező aminosav azonban az
intermedier anyagcsere folyamataiban nitrogénmentes vegyületekké alakulva oxidálódik. A
nitrogénmentes vegyületekké alakulás, vagyis a deaminálódás során lehasadó ammónia a jban
ureát (karbamid) képez, és az aminosav-anyagcsere más végtermékeivel (kreatinin, húgysav és a
vesében keletkező ammónia/ammónium-ionok) együtt a vizelettel kiürül. Ehhez az 50g fehérjéhez
jön hozzá a feleslegesen bevitt glutamin, amelyre egy egészséges szervezetnek esetleg nincs is
szüksége, de az anyagcseréjéből érkező ammóniatöbblet viszont terheli a szervezetet.
Szervezetünkben a nitrogén-anyagcsere toxikus terméke az ammónia, ez majdnem kizárólag (90%-
ban) a májban alakul át nem toxikus (nem károsító) végtermékké, karbamiddá az urea-ciklus során,
és szabad formában csak 5% kerül ki a vizeletbe.
Felnőtt emberi szervezetben átlagos fehérjefogyasztás mellett naponta 20g ammónia keletkezik az
aminosavak lebontása során. Az urea-ciklus fiziológiás körülmények között 10-20 µM (µmol/L)
Copyright © Nagy Zoltán 2021. - Minden jog fenntartva!
7
szinten tudja tartani az ammóniakoncentrációt a szisztémás keringésben (50 µM lötti
plazmakoncentráció már toxikus a központi idegrendszerre nézve).
Mégis, az enterális vagy parenterális glutaminkiegészítéssel foglalkozó összes tanulmányt figyelembe
véve gyakorlatilag nincsenek mellékhatásokról, vagy káros hatásokról szóló adatok (Wernerman,
2008). Ugyanakkor nincs megfelelő adat arra vonatkozólag, hogy egészséges, kiegyensúlyozottan
táplálkozó emberben a sokszor a napi endogén termelés akár felét is jelentő, huzamos ideig tartó,
folyamatos külső bevitelnek lehet-e (hosszútávú) negatív hatása.
Metabolikus acidózis esetén (amikor a vér pH értéke alacsony) nem adható glutaminkiegészítés.
Az urea-ciklus teljes enzimkészlete csak a májban található meg, viszont acidózisban a máj glutamin-
fogyasztóból nettó glutamin-termelő szervvé válik (Taylor és Curthoys, 2004). Ilyenkor a glutamin
lebontása a vesében történik (amely során az acidózist okozó és a savas kémhatásért felelős H
+
-ok is
eliminálódhatnak). Ez idáig jól hangzik, hiszen segít megszüntetni a vér sport okozta savas pH-ját.
Azonban az urea-ciklus kiesése hiperammonémiához vezet, amit régóta ismerten a testmozgás is ki
tud váltani (Banister és Cameron, 1990).
Hiperammonémiában a neurális glutamináz gátlás alá kerül és felgyorsul a glutamin szintézis. Ennek
következménye glutamin felszaporodás az asztrocitákban és ozmotikus duzzadás, agyödéma (Jalan és
munkatársai, 2003). Az asztrociták duzzadása növeli membrán-permeabilitásukat, ezáltal
megváltoznak az iongradiensek és csökken a glutamát felvétele. Ennek extracelluláris felhalmozódása
neurotoxikus hatásokat vált ki a glutamát receptorok tartós aktivációja útján. Az így felhalmozódott
extrém magas koncentrációjú glutamint már mérgező anyagnak tekintik, mivel hozzájárulhat az
agyödéma kialakulásához (Lemberg és Fernandez, 2009).
Sportolói kitekintést figyelembe ve, a máj- vagy veseelégtelenség, mint a glutamin
táplálékkiegészítő fogyasztására vonatkozó ellenjavallat szerepelni szokott a termékek ismertetőiben,
a többi figyelmeztetés valahogy lemarad, pedig a konditermi edzést végzők 99%-a az égő, savas
izmokért harcol, így az edzés után bevitt glutamin problémás lehet, mivel ilyenkor rövid ideig a
májban pont ugyanúgy nem működik az urea-ciklus (a vese pedig túl van terhelve), mint
májelégtelenségben.
Energiaellátásban betöltött szerepe
Szélsőséges esetben, amikor nagyon alacsony szénhidráton vagyunk pl.: a versenyfelkészülés
utolsó szakaszában például vagy extrém igénybevétel idején a glutaminnak védő funkciója is van.
Glukogenetikus aminosavnak is hívjuk, ami annyit tesz, hogy szükség esetén képesek vagyunk bele
cukrot (glükózt) képezni. A szervezetünk számára sokkal fontosabb a megfelelő vércukorszint
biztosítása, mint az izomzat fejlesztése vagy megtartása, minthogy a vércukorszint kritikus
csökkenése kómához, illetve halálhoz is vezethet.
Copyright © Nagy Zoltán 2021. - Minden jog fenntartva!
8
A sport, az immunrendszer és a glutamin
A glutamin egy olyan aminosav, mely szoros összefüggésben áll az izomfehérjék szintézisével. A
glutamin felesleg anabolikus állapotot hoz létre, mely meggátolja az izomtömeg vesztését. Ellenben a
hiánya katabolizmust hoz létre. A glutamin előnyei közé tartozik az is, hogy képes lelassítani a leucin
oxidációját, és növeli a raktározódását. Ez pozitívan hat a leucinnak a vázizom sejtjeiben kifejtett
hatásaira. Ezért a glutamint BCAA kombinációjával együtt ajánlják fogyasztani. A glutamin a kreatin
hatékonyságát megnöveli, és a glikogén raktárakat is megkíméli a több órás sporttevékenység során.
Edzés után izomzatunk romokban hever, katabolikus állapotban van. Az energiát szolgáltató ATP és
kreatin-foszfát koncentrációja a nullával egyenlő és az izomban tárolt glikogénraktárak is alaposan
megcsappannak ilyenkor. Mivel az edzés alatt a vér glükózkészlete fokozottan használódik, az
alacsonyabb glükózszint, a hipoglikémia, kiváltja a mellékvesekéreg glikokortikoid hormonjainak, pl. a
kortizol fokozott elválasztását. Ez a hormon drámai hatással van az izomszövetek leépülésére és az
azt követő immunválaszra. Amikor izomrostjainkat terheljük, apró mikrosérülések keletkeznek rajtuk,
a rostok pusztulását pedig fokozza a kortizol, mert a hatására a szervezet az izomfehérjéket szabad
aminosavakká kezdi bontani. A sérült izomrostokat (sejteket) az immunrendszer idegen anyagokként
azonosítja, ezért "megtámadja". Néhány órán belül az erek falán kilépve ún. neutrofil fehérvérsejtek
érkeznek az izomszövetbe, és megkezdik a "sejttörmelékek" eltakarítását. Edzést követően tehát az
izomzatban gyulladás alakul ki, amely fájdalmat okoz, amit minden sportoló ismer. A kortizolszint
emelkedése egyenesen arányos az edzés időtartamával és intenzitásával: minél nagyobb a terhelés,
annál nagyobb mértékű a kortizol aktivitása a szervezetben
A probléma az, hogy a kortizol az immunrendszer működésére is negatív hatást gyakorol és egy
bizonyos idő után a mellékvese kifáradásához is vezethet. Nők esetében ez számos endokrin
problémát okozhat.
Egy-egy kiadós, megterhelő edzés után egy testépítő jellegű edzést folytató ember immunrendszere
akár két napon keresztül is gyengébb lehet, a rendszeresen, pl. naponta edzők esetében ez az állapot
kvázi folyamatos. Mivel a glutamin nagyon fontos az immunsejtek szaporodása és működése
szempontjából, a közvetlenül az edzések befejezése után szedett 5-10g glutamin javíthatja az
Copyright © Nagy Zoltán 2021. - Minden jog fenntartva!
9
immunműködést. A glutamin ugyanakkor gátolja az izomláz kialakulását, sőt szintén szerepet játszik a
zsír és a koleszterin anyagcseréjében.
Ahogyan arról az előbbiekben szó volt az edzés alatt a kortizolszint megemelkedik és az izomfehérjék
egy része lebomlik. A 3-metilhisztidin olyan ritka aminosav, amelyet leginkább az izomfehérjék
tartalmaznak. Ez a vegyület normális esetben nagyon kis koncentrációban van a vérben, megterhelő
edzés után azonban vérplazma koncentrációja emelkedik és kimutathatóvá válik a vizeletben is. A
jelző molekula felbukkanása a rben bizonyíték az izomfehérjék bomlására. Mivel a vázizomzat
glutamintartalma magas, annak közel 60%-át ez az aminosav alkotja, az izomfehérjék bomlása
izomzatunk számára nagymértékű glutaminveszteséggel jár. Paradox módon azt tapasztalták, hogy az
edzés után a vérplazma glutaminszintje is alacsony, ami arra enged következtetni, hogy az
izomfehérjék bomlásából származó glutamin a már ismertetett élettani funkciókra használódik el
(leginkább közvetlen energiaforrásként használjuk el fizikai aktivitás során a többi izomfehérjét alkotó
aminosavval egyetemben). Az eredmények azt mutatták, hogy az edzések utáni glutaminpótlás
lehetővé teszi a glutamin gyors visszaépülését az izomfehérjékbe. Ez vitathatatlan előnyökkel jár nem
csak az izomtömegünk megőrzése, hanem építése szempontjából is. Az étkezések között fogyasztott
extra glutaminmennyiség ebből fakadóan különösen pozitív hatást gyakorolhat a
regenerálódásunkra.
A kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy a glutaminpótlásnak milyen hatása van az
izomteljesítményre és az izomtömeg-növekedésre. A kísérlet során a résztvevő sportolókat két
csoportra osztották: az egyik csoport placebót, a másik 1 g/testtömeg kg glutamint szedett. Hathetes
kemény edzés után azt tapasztalták, hogy a két csoport kb. ugyanannyi izomerő-növekedést
produkált. Az izomtömegnövekedésben azonban némi előny mutatkozott a glutamint sze
csoportnál. Az okokat keresve a szakemberek úgy vélik, hogy a glutaminszedés antikatabolikus hatása
az, amely végeredményben nyereséggel jár az izomépítés szempontjából, de semmiképpen sem
beszélhetünk közvetlen anabolikus hatásról, mint például a leucin esetében.
Szintén nagyon fontos megemlítenünk, hogy a glutamin erőteljesen hat az mTor nevezetű fehérje
aktivitására. Az mTor (mechanistic/mammalian target of rapamycin) egy az anabolikus és katabolikus
jeleket összegző szenzor a szervezetben. Amikor rendelkezésre áll a megfelelő mennyiségű és
minőségűtápanyag a szervezetünkben, akkor ezen szenzor jelének erősítésével nagy mértékben
hozzá tudunk rulni az izomerő és izomfejlettség növeléséhez. Az mTOR egy olyan protein, amely a
sejtek növekedését, szaporodását, mozgását, életben maradását is szabályozza. Különösen fontos
szerepet játszik többek között a fehérjeszintézis stimulálásában. Az mTOR aktiválása elengedhetetlen
a fehérjeszintézishez, így tehát az izomépítéshez, ez a fehérje közvetlen hatást gyakorol a
hipertrófiára.
Másik fontos szempont, hogy az ammónia detoxikációjában alkalmazzuk, ami izmaink számára
elsődleges megoldandó probléma, hiszen a keletkező ammónia, mely az aminosavak bomlásakor
keletkezik, gátolja a további izommunkát és az ATP képződést.
A fehérjék lebomlásából származó nitrogén kb. egyharmada glutamin formájában szállítódik a
szervek között. Amikor a test glutamint használ fel, nitrogén szabadul fel ammónia formájában. Ez a
vérbe kerül. A májon keresztül a fennmaradó ammónia ezután a karbamid cikluson keresztül elhagyja
a testet, hogy egyensúlyba hozza a nitrogénfelesleget. Ez az ammónia felhasználható a glutaminsav
glutaminná történő átalakítására. Ha a máj nem működik jól, az izomszövet segít az amnia
méregtelenítésében. Ha glutaminhiány van, mérgező ammónia-koncentráció alakulhat ki.
Copyright © Nagy Zoltán 2021. - Minden jog fenntartva!
10
Az ammónia meglehetősen toxikus vegyület, amely már viszonylag alacsony koncentrációban is
károsítja az idegsejteket. A drasztikusan megemelkedett ammóniaszint zavart elmeállapotot,
hallucinációt és végül kómát eredményezhet. Az aminosavak lebomlásából származó ammóniát az
enzimatikus reakciók révén kialakuló glutamin-molekulák megkötik és elszállítják az idegrendszerből.
Bélrendszerünkben élő baktériumok is termelnek ammóniát, amely felszívódva először a májba kerül.
Itt a felépülő glutamin "leköti" az ammóniát és a kiválasztás helyére, a vesékbe szállítja. A glutamin
tehát mint nem toxikus vegyület a káros ammónia szervek közötti szállításában is fontos szerepet
játszik.
Mint már említettem az immunsejtek is glutaminfalók. Amennyiben az izmok túl kevés glutamint
tartalmaznak, és azt nem toljuk, az immunrendszer működése is zavart szenvedhet (minthogy a
glutamin lényeges energiaforrás az immunsejtek számára). Ennek eredményeként az intenzíven
sportolók fogékonyabbak lehetnek a kisebb gyulladásokra, betegségekre. A hosszútávfutókat például
a gúti betegségek kialakulására különösen hajlamosíthatja a folyamatos lihegő légzés és az ezzel
járó nyálkahártya kiszáradás, ami a vírusok, baktériumok megtelepedésének jelentős elősegí
tényezője. A tudományos vizsgálatok során a kutatók azt tapasztalták, hogy a glutamin
étrendkiegészítést kapó hosszútávfutóknak csak kevesebb, mint fele betegedett meg, azokhoz
pest, akik csak placebót kaptak.
Immunhiányos betegeknél a glutamin szintén nagyon fontos az immunsejtek optimális működéséhez
(monociták, limfociták és neutrofilek). Ezen felül a glutamin a bél barrier funkcióit is javítja, ami
csökkenti a másodlagos fertőzések kockázatát. A különböző klinikai paraméterek tekintetében úgy
tűnik, hogy a glutamin hozzáadása a parenterális tápláló infúziókhoz szinte mindig jótékony hatással
van az intenzív osztályon lévő betegekre. A glutamin-kiegészítés szintén hasznos beavatkozásnak
tűnik a szepszis és több szervi elégtelenség megelőzésére vagy kezelésére. A glutaminnal való
kiegészítés ezért nem csak a kórházi kezelés időtartamát, hanem a posztoperatív fertőző
szövődmények következtében bekövetkező halálozás kockázatát is csökkentheti.
A kutatások bizonyították, hogy a glutamin kiegészítése megnövelheti a növekedési hormon szintjét.
A kutatás eredményeiből arra ttek rá, hogy 2g glutamin orális bevitele megnöveli az aminosav
szintjét a plazmában 30 60 perccel az elfogyasztása után, miközben 90 perc után a szintje újra
visszatér a normálállapotra. 90 perc után megnövekszik a szénhidrogén és a növekedési hormon
koncentrációja a vérkeringésben. Ez a megállapítás azt bizonyítja, hogy a glutamin meglepően kis
mennyisége is megnövelheti az alkáli tartalékokat és a növekedési hormont is. Mindezen
eredmények jelentős teljesítmény fokozást eredményezhetnek, még akár egy hobbi sportoló
esetében is.
Copyright © Nagy Zoltán 2021. - Minden jog fenntartva!
11
Szintén egy nagyon fontos ide is vonatkoszerepe van a glutaminnak, hiszen a glicin és a cisztein
mellett a harmadik alkotó eleme a glutation nevezetű tripeptid antioxidánsnak. Ezt szokás „mester
antioxidánsnak” is nevezni, hiszen a sejteken belül fejti ki hatását és egyedülálló képessége, hogy az
összes többi antioxidáns hatását maximalizálja, beleértve a C- és E-vitaminokat, a Q10-et és az R-alfa-
liponsavat is. A glutation elsődleges funkciója a sejtek és mitokondriumok védelme az belső oxidációs
folyamatok káros, romboló hatásától. Megvédi sejtjeink, szöveteink, szerveink épségét, ezáltal
szintén fontos szerepet tölt be az öregedéssel együtt járó krónikus betegségek elleni védekezésben. A
glutation kulcsfontosságú a méregtelenítéshez, semlegesíti a szervezetben található toxinokat,
védelmet nyújt a sugárzás, a vegyi anyagok és a környezeti szennyezők káros hatásaival szemben.
Javítja az immunrendszer működését, idegrendszeri védő hatású, fokozza a szervezet
ellenállóképességét a fertőzésekkel szemben, felgyorsíthatja a betegségekből való felgyógyulást, és
növeli a szervezet energiaszintjét, a vitalitást.
Sav-bázis egyensúly
Aktív izomműködés során a vérplazma pH-ja csökken, acidózis (savasodás) p fel. Az amniát a
vesébe szállító glutamin-molekulák részt vesznek a szervezet válaszlépésében, amely során lúgos
kémhatású vegyületek keletkeznek és semlegesítik a hidrogénionokat. A glutamin méregtelenít és a
savasodás ellen hat. A folyamat a vesetestecskék (nephronok) elsőrendű kanyarulatos csatornáiban
játszódik le: a glutaminból felszabadul az ammónia, amelynek egy része a vizelettel kiürül,
ugyanebben a folyamatban azonban lúgos kémhatású bikarbonátionok keletkeznek, amelyek
csökkentik a rplazma savas kémhatását. Ilyen hidrogén-karbonát-ionok (HCO3-), a glutamin
elégetése során is keletkeznek, amelyek ugyancsak hozzájárulnak a túl alacsony pH-érték
semlegesítéséhez. Ne felejtsük el, hogy az edzéssel járó plazma pH csökkenés (savasodás) pufferelése
is glutaminvesztéssel jár!
Copyright © Nagy Zoltán 2021. - Minden jog fenntartva!
12
Szellemi frissesség
A glutamin az agyműködés serkentésére, a szellemi képesség fokozására, a koncentráció és az
intelligencia fokozására alkalmas aminosav, minthogy a glutamát (glutaminsav), ami egy fontos idegi
ingerületátvívó anyag, szintén a glutaminból képződik. Jótékony hatása, hogy enyhíti a fáradtságot és
a depressziót.
A glutamin a leggyakoribb aminosav a cerebrospinalis folyadékban. Ez azt jelzi, hogy fontos szerepet
játszik az agy anyagcseréjében. Ez a glutaminsav (B6-, B12-vitamin, és mangán segítségével) GABA-vá
(gamma-aminovajsav) is átalakítható, ami viszont már egy gátló (nyugtató, lazító hatású)
neurotranszmitter. Az olyan nyugtatók, mint például a diazepám (ami a Valium, Seduxen vagy Desitin
nevű gyógyszerek hatóanyaga) az agy GABA-receptorain keresztül fejtik ki nyugtató hatásukat, bár
nem ahhoz a kötőhelyhez csatlakoznak a receptoron, mint a GABA.
Glutamin és DNS
A sejtosztódás során is nagy szerepet kap a glutamin, mivel fontos DNS előanyag. Vannak olyan
szöveteink, amelyekben a sejtek élettartama hosszú, és vannak olyan szerveink, amelyekben a
sejtosztódások nagyon gyakoriak. Utóbbiak számára a glutamin különösen fontos, ezért nagy szerepe
jut a vörösvértestek, májsejtek, bélhámsejtek és az ivarsejtek képzésében. A sejtosztódások során,
hogy mindkét utódsejtbe ugyanolyan örökítőanyag kerüljön, a sejtmagban található DNS egész
állománya megduplázódik. Mivel a purin- és a pirimidinbázisok szintéziséhez szükséges nitrogént
részben a glutamin-molekulák szolgáltatják, a DNS-szintézis tetemes mennyiségű glutamin
felhasználásával jár.
Nyilvánvalóan a sejtosztódások a fehérjeszintézis növekedésével is járnak, amelyek során nagy
mennyiségű glutamin vagy glutaminból képződött más aminosav épül be a fehérjékbe.
Bélrendszer és a glutamin
Bélhámsejtjeink életideje nagyon vid, mindössze 3-4 nap, ezért ebben a szövetben a
sejtosztódások szinte állandóak. A szervezet a pusztuló bélhámsejtek gyors pótlásával akarja
megőrizni a bélhám integritását, ami egyrészt a tápanyagok hatékony felszívódásának feltétele,
másrészt megakadályozza a kórokozók (baktériumok vírusok) szervezetbe jutását. A bélhámsejtek
osztódása egész testünk glutamin felhasználásának 30-40 százalékát leköti. A glutamin fontosságát a
bél epitéliumában jól szemlélteti az a tény, hogy a teljes glutamin-fogyasztás 40%-a bélben történik.
Ha glutaminhiány lép fel, szervezetünk a szükséges hányadot az izomfehérjék lebontásából pótolja.
A glutamin hatását az immunrendszer támogatására közvetve is értelmezhetjük, a belek
megfelelő funkciójára lévő pozitív hatásán keresztül.
A hosszú és megerőltető edzés összefüggésben áll az úgynevezett áteresztő béllel. Az
emésztőrendszer problémájáról van szó, mely a belek megnövekedett áteresztőképességét okozza.
Ez egy olyan betegség, melyben a által kifejtett stressz és a csökkent véráramlás az
emésztőrendszerben a bélsejtek károsodását okozza. Ez azt jelenti, hogy a permeabilizált bél elveszíti
azt a képességét, mely a bélsejteket szorosan egymás mellett tartja. A bélben elkezdenek rések
kialakulni, melyeken keresztül a testbe toxikus anyagok, baktériumok, vírusok és hulladék anyagok
kerülnek, amiknek semmi keresnivalójuk nincs ott.
Copyright © Nagy Zoltán 2021. - Minden jog fenntartva!
13
Egy a Lancet-ben a zelmúltban publikált tanulmány bebizonyította, hogy a glutaminnal
történő étrendkiegészítés hatékonyan csökkentette a kialakult bél permeabilitást (van der Hulst és
munkatársai, 1993). Ezzel pedig a glutamin a szervezet teljes immunitásához is látványosan
hozzájárult.
A glutaminhiány bélhám atrófiát okozhat, ami nemcsak a tápanyagok csökkent
felszívódásához vezethet, hanem a bélhám megnövekedett permeabilitásához is. A vékonybél hám a
glutamint egy nagyon különleges okból használja: energiaforrásként. A vékonybél energiaforrását
tehát a glutamin jelenti. A glutamin hasadása nitrogént és szenet szabadít fel. Ezeket az anyagokat a
sejtek ezután felhasználják a sejtosztódás során annak érdekében, hogy a DNS-ük pontos másolatait
leképezzék. Különösen a gyorsan osztósejtek érzékenyek a DNS reprodukciójában fellépő hibákra,
amelyek mutációkat, így pl. akár daganatos betegségeket is okozhatnak. A további glutamin-bevitel
ezért úgy tűnik, hogy fontos megelőző funkcióval is rendelkezik: megakadályozhatja a bélrák és olyan
betegségek kialakulását, mint a Crohn-betegség vagy a fekélyes vastagbélgyulladás. Egy nemrégiben
végzett, kolitiszes kísérleti állatokkal végzett tanulmány azt mutatja, hogy a glutaminnal való
kiegészítés a hegszövet kialakulását is megakadályozhatja. A hegszövet a bélgyulladás
visszafordíthatatlan következménye, és a bél szűkületéhez és funkciójának elvesztéséhez vezethet. A
glutamin felgyorsítja a gyógyulást enterális vagy parenterális táplálkozásban részesülő betegeknél,
ami szinte biztosan annak köszönhető, hogy pozitív hatással van a bél nyálkahártyájára, a bélhám
permeabilitásának csökkentésére vagy a szekretoros IgA-szint csökkenésének megelőzésére.
Glutamin és a mikrobiom
A legújabb kutatási területek egyike a mikrobiom és az emberi mikrobiota, amit a második
immunrendszerünknek is szoktunk nevezni. Mint már Hippokratész is rámutatott, „Minden betegség
a bélben kezdődik!”. Ennek fényében és ezt a gondolatot követve, egyre világosabbá válik, hogy a
bélrendszerünket alkotó számos baktérium fajnak hatalmas szerepe van általános egészségünk
fenntartásában és a regenerációban. Sokkal fontosabb védelmi vonal, mint amit korábban
feltételeztünk.
Egy újabb kutatás igen figyelemfelkeltően mutatja be, hogy a glutamin több módon is képes
számunkra kedvező irányba befolyásolni a mikrobiomot. A vizsgálat, in vitro, in vivo és klinikai
elemzéseket vett figyelembe, és arra a következtetésre jutott, hogy a glutaminpótlás bb módon,
egyrészt a Firmicutes és a Bacteroidetes fajok egymáshoz viszonyított arányának javításával, a NF-κB
és a PI3K-Akt jelutak aktiválásával, a bakteriális egyensúly felborulások csökkentésével és még
számtalan más módon kedvezően befolyásolja a mikrobiomot. Mindezek azonban nemcsak a
mikrobiomra vannak pozitív hatással, hanem pl. az elhízás problémáját is érintik.
Számos tanulmány utal rá, hogy az enterociták vagyis a vékonybél epitheliális sejtjei a
legnagyobb glutamin fogyasztók a bélrendszerben. Az exogén glutamin bevitel a klinikai
vizsgálatokban és állatkísérletekben egyaránt javította a bélfunkciókat. A glutamin bevitel
bélrendszerünk nitrogén mérlegét is javítja, hatással van a barrier funkciókra és még krónikus
betegek esetében is csökkenti a fertőzés lehetőségét. A glutamin pótlás úgy tűnik még bél-diszbiózis
esetén is hatásos lehet, bár erre jelenleg ellentmondásos véleményeket találni a szakirodalomban.
A legtöbb vizsgálat a mikrobiom és a glutamin kapcsolatát az elhízott egyéneknél vizsgálta.
Azt találták, hogy a kóros elhízásban szenvedő egyének esetében a glutamin pótlása befolyásolja a
mikrobiom összetételét, különösen a Firmicutes és a Bacteroidetes arányt csökkentette (a
Copyright © Nagy Zoltán 2021. - Minden jog fenntartva!
14
vizsgálatokban 0,85-l 0,57-re), ami elhízás esetén igen kedvező lehet, minthogy a szakirodalomból
ismert, hogy a Firmicutes egyenes, a Bacteroidetes populáció pedig fordított arányban van a BMI-vel.
A glutamin e hatása mellett egyébként az Actinobacteria számot is csökkentette.
Mindezekből is látszik, hogy még bőven akad lehetőség ezen a téren kutatni és vizsgálódni,
ám az bizonyos, hogy saját mikrobiomunk állapotát glutamin kiegészítéssel jelentősen
befolyásolhatjuk. Magának a mikrobiomnak is egyre inkább előtérbe kerül a jelentősége, ha
gyógyításról van szó és sokkal több figyelmet igényel(ne) a klinikumban. Elég, ha Hippokratész után
most Paracelsust idézem: „A halál a belekben lakozik…”
Glutamin és stressz
Sok esetben a glutamin alapvető tápanyagnak tűnik. Különösen rendkívüli stressz esetén, például
fertőzések vagy sebek esetén a glutamin szükségessége a normál fogyasztás három-négyszeresére
nőhet. Az izomzat erre úgy reagál, hogy felszabadítja a tárolt L-glutamint máshol történő
felhasználásra. Ha a terhelés nem tart sokáig, akkor az izmok glutamin-szintje gyorsan helyreáll.
Hosszú távú anyagcsere-stressz, ldául krónikus fertőzés esetén az L-glutamin iránti igény nagyon
magas, de az L-glutamin rendelkezésre állása akkor nem lehet elegendő. Ez viszont az izmok
károsodásához, vagy immunhiányhoz vezethet. Ezen kívül stressz és az alultápláltság esetén a
glutamin felvétele a vékonybélben drasztikusan csökken. Ha a bélfóra diszbiotikus vagy sérült, a
glutaminhiány drasztikus formát ölthet. Kórházi kezelés vagy műtét során ez súlyos
szövődményekhez vezethet.
A glutamin nagyon fontos a sebgyógyuláshoz, sőt a fekélyek gyógyulását is meggyorsítja. A súlyos
sérülések, pl. égési sérülések vagy műtét után legyengült állapotban lévő betegeknek különösen sok
glutaminra van szüksége, mivel sejtosztódás és DNS- és fehérjeszintézis következik be a seb
helyreállítása során. A sebgyógyulásban, illetve a sérülések után visszamaradt sejttörmelék
eltávolításában fontos szerepet játszó sejteknek, így a kollagén rostokat kiválasztó fibroblasztoknak,
valamint a makrofágoknak és limfocitáknak nagy a glutaminszükséglete.
Összefoglalás
Ha az interneten, a PubMed oldalon, rákeresünk a glutaminra, jelenleg több mint 46 ezer tanulmányt
lehet találni. Hatalmas adattömeget kell átnézni annak, aki kicsit jobban szeretne elmerülni csak
ennek az aminosavnak a tanulmányozásában, és bátran mondhatom, hogy könyveket lehetne írni a
pozitív hatásairól.
Copyright © Nagy Zoltán 2021. - Minden jog fenntartva!
15
Mint ebből a kis elemzésből kiderül, a glutaminnal széles körben foglalkozik a szakirodalom és egyre
több területet érint a felhasználási lehetőségek széles köre. Nem csak sportolói szempontból jelentős
tápanyag az izomzatunk számára, inkább tűnik egy létfontosságú aminosavnak a mindennapi ember
számára is, különösen, ha a „második” immunrendszerünket, a mikrobiomot tekintjük.
A fenti összefoglaló ábra, amit a Wikipédián is megtalálunk, nagyon jól szemlélteti, hogy mennyire
szükségünk van erre az aminosavra a hétköznapokban is. Jelentős összefüggést mutat a glutamin
hiánya és a mortalitás növekedése is.
Szem előtt tartva a jelenkori felszívódási és emésztési zavarokat, a bélrendszert érintő panaszokat,
inkább ajánlok egy ízesítetlen, natúr változatban kapható L-glutamin port vagy kapszulát, amivel a
napi egyéni szükségleteinket ki tudjuk elégíteni. Szükség esetén a kedvenc frissítőnkbe keverve nem
csak a szomjunkat tudjuk oltani, de sokat teszünk az általános egészségi és mentális állapotunk
javítása érdekében is.
Copyright © Nagy Zoltán 2021. - Minden jog fenntartva!
Figyelem! Ez a tanulmány magáncélra szabadon használható, és eredeti, változatlan formájában
(változatlan terjedelmébe a szerző nevének szeri minőségben való feltüntetését és a szerzői
jogokra vonatkozó figyelmeztetést is beleértve, ezek eltávolítása nélkül) szabadon terjeszthető. Teljes
anyagának vagy részleteinek üzleti célú felhasználása (így különösen, de nem kizárólag a
felnőttképzési célra, vagy étrendkiegészítő termék promóciójára történő felhasználás) azonban
kizárólag a szerző írásos engedélyével lehetséges.
Copyright © Nagy Zoltán 2021. - Minden jog fenntartva!
16
Felhasznált irodalom:
1) van der Hulst RR, von Meyenfeldt MF, Soeters PB: Glutamine: an essential amino acid for the
gut. Nutrition. 1996; 12(11-12 Suppl): 578-81.
2) Summary of glutamine https://examine.com/supplements/glutamine/
3) Glutamine uses, side effects, interactions, dosing
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-878/glutamine
4) Lenders CM, Liu S, Willmore DW, Sampson L, Dougherty LW, Spiegelman D, Willett WC
Evaluation of a novel food composition database that includes glutamine and other amino
acids derived from gene sequencing data.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19756030
5) Anantika Kapoor 8 glutamine rich foods and how they can boost your muscle strenght
https://food.ndtv.com/food-drinks/8-glutamine-rich-foods-and-how-they-can-boost-your-
muscle-strength-1651641
6) Bethany Cadman Does L-glutamine work for IBS?
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320850.php
7) [11] Grant Tinsley Glutamine: Benefits, uses and side effects
https://www.healthline.com/nutrition/glutamine#section2
8) Youji He, Theodorus B. M. Hakvoort, S. Eleonore Kohler, Jacqueline L. M. Vemeulen, D. Rudi
de Waart, Cie de Theije, Gabrie A. M. ten Have, Hans M. H. van Eijk, Cindy Kunne, Wilhelmina
T. Labruyere, Sander M. Houten, Milka Sokolovic, Jan M. Ruijter, Nicolaas E. P. Deutz, Wouter
H. Lamers Glutamine Synthase in Muscle is required for Glutamine production during fasting
and extrahepatic ammonia detoxification
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2843202/
9) Bergstrom J, Furst P, Norée LO, Vinnars E Intracellular free amino acid concentration in
human muscle tissue. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/4829908
10) Philip Newsholme Why Is L-Glutamine Metabolism Important to Cells of the Immune System
in Health, Postinjury, Surgery or Infection?
http://jn.nutrition.org/content/131/9/2515S.long
11) Thomas R. Ziegler, Lorraine S. Young, Kathleen Benfell, Marc Scheltinga, Kari Hortos, Rancy
Bye, Frank D. Morrow, Danny O. Jacobs, Robert J. Smith, Joseph H. Antin, Douglas W. Wilmore
Clinical and metabolis efficacy of glutamine supplemented parenteral nutrition after bone
marrow transplantation
12) Joe Cohen 14 proven benefits of glutamine + side effects & dosage
https://www.selfhacked.com/blog/l-glutamine-15-proven-health-benefits/
13) Josh Axe – L-glutamine benefits leaky gut & metabolism https://draxe.com/l-glutamine-
benefits-side-effects-dosage/
14) Albrecht J, Sidoryk-Wegrzynowicz M., Zielinska M, Aschner M Roles of glutamine in
neurotransmission. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22018046
15) Grant Tinsley Glutamine: Benefits, Uses and side effects
https://www.healthline.com/nutrition/glutamine#section5
16) Cavalho-Peixoto J, Alves RC, Cameron LC . Glutamine and carbohydrate supplements reduce
ammonemia increase during endurance field exercise
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18059593
17) Dokkladny K, Zuhl MN Moseley PL Intestinal epithelial barrier function and tight junction
proteins with heat and exercise https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26359485
Copyright © Nagy Zoltán 2021. - Minden jog fenntartva!
17
18) Pugh JN, Sage S, Hutson M, Doran D, Fleming SC, Highton J, Morton JP, Close GL Glutamine
supplementation reduces markers of intestinal permeability during running in the heat in a
dose-dependent manner. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29058112
19) Fact check: does glutamine build muscle?
https://examine.com/nutrition/does-glutamine-
build-muscle/
20) R. G. Hankard, M. W. Haymond, D. Darmaun Effect of glutamine on leucine matebolism in
humans http://ajpendo.physiology.org/content/271/4/E748.abstract
21) Dr. med. Friedrich R. Douwes Glutamin, az alábecsült aminosav -
https://premiumdiet.hu/glutamin-az-alabecsult-aminosav
22) van der Hulst RR, von Meyenfeldt MF, Soeters PB. Glutamine: an essential amino acid for the
gut. Nutrition. 1996 Nov-Dec;12(11-12 Suppl):S78-81. doi: 10.1016/s0899-9007(97)85206-9.
PMID: 8974125.
23) Buchman AL. Glutamine: is it a conditionally required nutrient for the human gastrointestinal
system? J Am Coll Nutr. 1996 Jun;15(3):199-205. doi: 10.1080/07315724.1996.10718590.
PMID: 8935435.
24) Perna S, Alalwan TA, Alaali Z, Alnashaba T, Gasparri C, Infantino V, Hammad L, Riva A,
Petrangolini G, Allegrini P, Rondanelli M. The Role of Glutamine in the Complex Interaction
between Gut Microbiota and Health: A Narrative Review. Int J Mol Sci. 2019 Oct
22;20(20):5232. doi: 10.3390/ijms20205232. PMID: 31652531; PMCID: PMC6834172.
25) Cruzat V, Macedo Rogero M, Noel Keane K, Curi R, Newsholme P. Glutamine: Metabolism and
Immune Function, Supplementation and Clinical Translation. Nutrients. 2018 Oct
23;10(11):1564. doi: 10.3390/nu10111564. PMID: 30360490; PMCID: PMC6266414.
26) Dr. Tamássy Klára Barangolás a bél körül, Partvonal könyvkiadó, Budapest,2019
27) Dr. Guseo András, Dr. Izbéki Ferenc, Dr. Rajnavölgyi Éva: A mikrobiom-bél-agy tengely, 2017
28) Gubicskóné Kisbenedek Andrea Szabó Zoltán Élelmiszertudományi ismeretek, Medicina
könyvkiadó Zrt, 2015
29) Jan Wernerman Clinical Use of Glutamine Supplementation The Journal of Nutrition,
Supplement 2008, 2040S-2044S
30) Durante W. The Emerging Role of l-Glutamine in Cardiovascular Health and Disease.
Nutrients. 2019;11(9):2092. Published 2019 Sep 4. doi:10.3390/nu11092092
31) Banister EW, Cameron BJ. Exercise-induced hyperammonemia: peripheral and central effects.
Int J Sports Med. 1990 May;11 Suppl 2:S129-42.
32) Lemberg, Abraham & Fernandez, Alejandra. (2009). Hepatic encephalopathy, ammonia,
glutamate, glutamine and oxidative stress. Annals of hepatology. 8. 95-102. 10.1016/S1665-
2681(19)31785-5.