Mester Károly
Bemutatkozás

Mester Károly

-agrármérnök

Mester Károly agrármérnök vagyok, 30 évet dolgozom állattenyésztőként. Fiatal szakemberként kutatónak indultam, majd látva a Kádár rendszer utolsó éveinek forráshiány kutatási lehetőségét, a „termelésbe” mentem dolgozni. 25 éven keresztül vezettem egy 1000 tenyészkocás sertéstelepet, ezalatt láttam felnőni 30 generációt. Ez a sertéstelep lett az én kutatóintézetem.

Az első 15 generáció hagyományos természetes takarmányon nőtt fel, a második 15 generáció a globális takarmányipar GMO-s, adalékanyagokkal kiegészített takarmányán. Évente 2200 szülésből több mint 22 -24 ezer kismalac született. Komoly következtetéseket lehet levonni a kocák szaporodás biológiai állapotváltozásáról, az anyák életteljesítményéről, a malacok intrauterin fejlődéséről, immunstátuszáról, egészségi állapotáról és növekedéséről. A takarmányozás megváltoztatása komoly követkeménnyel járt az állatok fejlődésében, vitalitásában és ellenálló képességében. 25 év után az élet úgy hozta, hogy munkahelyváltás következtében, Európában több száz sertéstelepre eljutottam, szembesültem a fejlett, sertéstartó országok globális problémáival, amit én már egy sertésállományban megtapasztaltam. Az állatok megbetegedése takarmányozás élettani problémák következménye, a gasztroenterális problémák összefüggnek a mikrobiom diszbiózisával, az immunszupresszív állapot romlása indokolja a nagymennyiségű antibiotikum felhasználását.

A tapasztalati úton szerzett tudásomat biológiai, élettani és kórélettani törvényekkel alátámasztva termékekbe csomagoltam. Gyártok funkcionális, természetes, GMO- és adalékmentes alapanyagokból több állatfaj számára takarmányt.

Az ipari takarmányt etető állattartóknak gyártok állatgyógyászati gyógyhatású készítményt. Továbbá emberek számára fejlesztettem egy humán étrend-kiegészítőt, az állatgyógyászati gyógyhatású termékek tapasztalatai alapján. Gyártunk olyan speciális élelmiszereket, amelyek az élelmiszeripar által a megváltozott táplálkozási szokásaink és az élelmiszeripar által kiváltott problémák megelőzésére alkalmasak.

A sertéstelepen legalább 10 évet foglalkoztam azokkal a gyógynövényekkel, amelyekkel ki lehet váltani az ipari takarmányok generálta antibiotikumos kezeléseket, kerestem azokat a természetes anyagokat, amelyek tompítják a pofit érdek szerint gyártott ipari takarmányok hatását. Ezekből a tapasztalatokból fejlesztettem a Wendelin essencia állatgyógyászati gyógyhatású termékcsaládot, amely a NÉBIH Állatgyógyászati Igazgatóságától 2016-ban engedélyt kapott. Seattle keresztény hitre tért, az észak-amerikai Duvamis indián főnök 64 pontban figyelmeztette az amerikai fehér embert az 1850-es években, hogyan kellene együtt élnie a természettel, hogyan kellene tisztelni a teremtést. „Nem a Föld tartozik az emberhez, hanem az ember a Földhöz. Minden mindennel összefügg. Ami a Föld sorsa, az a fiainak is a sorsa” Egy másik figyelmeztetése: „Mert bármi történjék az állatokkal, az hamarosan az emberrel is megtörténik.” Logikus az összefüggés, ugyanazokat a növényeket esszük, mint az állatok, ugyanazon a talajon termesztjük, ugyanolyan technológiával. A Herbafulvo essencia napjaink táplálkozási körülményeire készült, kiemelten a mikrobiom problémákra, emésztés-élettani problémákra, a citokróm P450 (CYP) enzimrendszer védelmére, a lizin-arginin antagonizmus okozta keringési, immunrendszer működési, máj, vese problémák elkerülésére.

Itt van egy ellentmondás: az állatgyógyászati Wendelin essencia gyógyhatású termék, ami átment a szigorú gyógyhatású protokollon, a Herbafulvo essencia „csak” étrend-kiegészítő. Az Európai Unió élelmiszerbiztonsági hivatala, az EFSA eltöröltette ezt a gyógyító, természetes anyagokból álló humán kategóriát, így gyógyító hatásról csak az állatoknál lehet beszélni. A Herbafulvo 3 és fél év alatt hihetetlen pályát futott be. Tudásommal megleptem a természetgyógyászokat, az orvosokat. Az alternatív gyógyászattal foglalkozó szakemberek felfedeztek, és nemcsak a termékemet, hanem a hozzákapcsolódó ismeretanyagaimat is kezdték „fogyasztani”. Évek óta tanítok a természetgyógyász képzésben. Közreműködésükkel lehetőségem nyílt több TV csatornán is előadást tartani, illetve riportműsorokat készítettek velem, melyek többsége a Youtube-on megnézhető. Tanítok a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán, az Élelmiszermérnöki Karon a Dékán úr meghívására többször tartottam előadást, valamint a Testnevelési Egyetemen is adtam elő sportdietetikusoknak. A házisertés már eddig is sokat segített az orvosi kutatásban, mivel anatómiailag, élettanilag, gasztroenterológiai szempontból, az immunrendszere működése alapján, a keringés, a kiválasztás és a májműködése szempontjából is nagyon hasonlít az emberre. A mai kor embere ugyanazon betegségekkel küzd, mint a sertések. Könnyebb a probléma keresése, mert ha egy fiatal kocasüldő lánycsapat petefészke policisztás lesz, és megváltoztatjuk egyszerre minden kocasüldőnek a takarmányát (kivesszük a receptúrából a GMO-szóját) elmúlik a probléma és vemhesülnek, létrejön a „babavárás”. A Nature című tudományos magazin cikkében írták, hogy sok a közös genetikai tulajdonságunk a sertéssel, az állat számos betegség terápiájához nyújthat segítséget. „Ez azt a lehetőséget rejti magában, hogy a sertés számos kutatásban és gyógyszerkísérletben használható modellként a humánterápia előtt" – mondta Alan Archibald, az Edinborough-i Egyetem kutatója.

Új képzések 2022 Tudományos cikkek